ACNES

Fysiotherapie

Een fysiotherapeutische benadering van ACNES

In het artikel van Roel Schenk wordt een non-invasieve behandelmethode (d.w.z. van buitenaf) van het buikwandpijnsyndroom, ACNES besproken. Dit wordt gedaan aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Hierin is Rosá door meerdere hulpverleners gediagnosticeerd met ACNES en wordt door Roel conservatief (zonder operatie of invasieve technieken) behandeld. Met behulp van deze aanpak is het gelukt om Rosá te bevrijden van de pijn in haar buik. Zij kan nu weer zonder klachten functioneren tijdens haar werk, sport en dagelijks leven. De in dit artikel besproken behandelmethode bestaat uit een combinatie van fysio- en fasciatherapie.  

DE INVLOED VAN HET BINDWEEFSEL (FASCIA) OP BUIKWANDPIJN

Het is belangrijk om als behandelaar samen met de cliënt alle aspecten in kaart te brengen die een rol spelen bij het voortbestaan van ACNES-klachten. Dit omvat meer dan alleen de specifieke pijnplek op de buik. Wanneer je veel last hebt van intense pijn vinden er op verschillende niveaus veranderingen plaats in je lichaam: je past je houding aan om zo min mogelijk pijn te voelen, je past je activiteiten aan om zo min mogelijk pijn op te wekken en je past je gedrag aan om zo goed mogelijk met de intensiteit van de pijn om te gaan. Een goede fysiotherapeut kan deze veranderingen samen met jou in kaart brengen en zo meer grip krijgen op het totale klachtenbeeld wat is ontstaan naar aanleiding van de ACNES.

Bij ACNES is er vaak spraken van een fysieke verandering op bindweefselniveau. Er is dan een fysieke stugheid te voelen op de plek waar de pijn het hevigst ervaren wordt, de buikwand. Deze stugheid bevindt zich waarschijnlijk in het bindweefsel, ook wel Fascia genoemd. De verkleving in de Fascia is waar te nemen met de vingertoppen. Wat precies de reden is dat deze stugheid ontstaat, is nog niet helemaal duidelijk.

Regelmatig zijn de ACNES-klachten ontstaan bij het uitvoeren van ‘buikspieroefeningen’ in een ongunstige uitgangshouding. Veel gangbare buikspieroefeningen brengen je buikspieren in een disfunctionele positie waardoor ze meer kracht moeten generen om effect te hebben. Hierdoor kan er meer spierpijn ontstaan, wat eigenlijk micro-ontstekingen zijn in het bindweefsel. Deze ontstekingen kunnen een verklevend effect hebben op het nabijgelegen bindweefsel. Op deze manier kan een verkleving in het bindweefsel (Fascia) rondom de doorgang van de huidzenuw ontstaan.

Met de juiste behandeltechnieken en oefeningen is de Fascia te beïnvloeden, hier kan een Fasciatherapeut bij assisteren. Jouw lichaam is instaat om met behulp van de juiste stimulans de Fascia stugger of soepeler te maken. In eerste instantie draait de conservatieve behandeling zoals besproken in dit artikel om het soepel maken van de Fascia in en rondom het pijngebied. Hierbij wordt er gewerkt vanuit de volgende hypothese:  Door de Fascia rond de doorgang van de huidzenuw (weer) soepel te maken, zal de beknelling van de zenuw verminderen en hierdoor de noci- en neuropathische pijnprikkel doen afnemen of zelfs helemaal doen verdwijnen.

EEN TREFFENDE METAFOOR VOOR ACNES

Een onaangename maar treffende metafoor voor de bovenstaande hypothese: Stel je schiet jezelf door je kleding heen in je buik met een nietpistool. Waar lagen kleding en jouw lichaam ten opzichte van elkaar vrij konden bewegen, zitten deze nu op een kleine plek aan elkaar vastgeniet. Wanneer je normaal gesproken je romp zou bewegen verschuift je kleding, bijvoorbeeld je trui en t-shirt, ten opzichte van je huid. Op deze manier schuiven ook de verschillende lagen buikspieren en bindweefsel (Fascia) wanneer jij beweegt. Het nietje wat je zojuist door je kleding heen in je buik hebt geschoten vertegenwoordigd de verkleving rondom de doorgang van de huidzenuw. Elke beweging die je nu met je romp maakt, trekt via je kleding aan de plek waar het nietje zit. Je kan je voorstellen dat er op de plek waar het nietje zit behoorlijk wat trekkrachten zich bundelen in plaats van deze plek te passeren. Als er in die verkleving een zenuw bekneld zit, dan kan je begrijpen dat dit een pijnlijke bedoeling wordt.

SAMENVATTEND

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat een conservatieve benadering middels fysiotherapie in combinatie met fasciatherapie kan helpen. Tevens zijn er aanwijzingen dat buikspieroefeningen in een disfunctionele uitgangshouding een belangrijke factor zijn in het ontstaan van ACNES. De behandeling van buikwandpijn vergt een nieuwe blik op de situatie. Het vraagt ons niet om te denken vanuit het bestrijden van symptomen, maar om te kijken vanuit het perspectief van het ontstaan, en voortbestaan, van de klachten, en door samen met de cliënt het biopsychosociale geheel in kaart te brengen om vervolgens op maat met succes te kunnen behandelen.

Voor het hele artikel van Roel Schenk zie

https://www.roelschenk.nl/2019/10/22/buikwandpijn-acnes-een-fysiotherapeutische-benadering-841nl/

 


Recent Nieuws

Nieuwe richtlijn ACNES
20 maart 2021

Stichting Darmgezondheid
01 november 2020

Zwangerschap
05 oktober 2020

Linda.nl
01 september 2020

Winactie Koningsdag
28 april 2020

De luisterlijn
14 april 2020

ACNES en Fysiotherapie
08 maart 2020