’Joyce kreeg op een dag, vijf jaar geleden onverklaarbare buikpijn'

Mijn naam is Joyce, 20 jaar en ik woon in Harderwijk.

Zo een vijf jaar geleden stond ik volop in het leven en ik was een druk beestje. Ik was toen 15 jaar oud en naast school deed ik natuurlijk ook leuke dingen met vrienden.

Buikpijn die ik niet herkende

Op een dag, ongeveer vijf jaar geleden kreeg ik onverklaarbare buikpijn. Ik wist niet wat het was maar ik voelde wel aan dat een bezoek aan de huisarts niet overbodig zou zijn. De huisarts vertelde mij dat mijn darmen verstopt zaten. Ik vertelde de huisarts dat ik niet verstopt kon zijn en dat mijn stoelgang prima en onveranderd ging.

Laxeren, laxeren, laxeren

Ook vertelde ik mijn huisarts dat de pijn echt op een specifieke plek zat die enkel uitstraalde naar bepaalde delen. Er zat duidelijk een punt waar de pijn het ergste was. De huisarts hield vol en gaf me een laxeermiddel, en nog één , en nog één. Tot het punt dat ik zes laxeermiddelen had, meer pijn krijg, en het echt heel slecht met mij ging. Daarnaast begon ik ook onbedoeld veel kilo’s af te vallen. Op een avond ging het echt niet meer, ik kon mijn linkerbeen en arm amper bewegen en als iemand naast mij op de bank kwam zitten voelde ik de pijn in mijn buik direct en door de pijn schreeuwde ik het dan ook uit.

Deze hele situatie heeft ongeveer vier maanden geduurd, vier lange maanden.

Uiteindelijk ben ik naar het ziekenhuis gegaan. Ik werd doorverwezen naar de kinderarts, die wat testjes bij mij deed. Ze ging onder andere met een ijsstokje over mijn buik heen..

Toen wist de kinderarts mij te vertellen wat ik heb! Ik heb ACNES!

Eindelijk een gerichte behandeling!

Ik was dolblij dat ik eindelijk een diagnose had en zag eindelijk een lichtje aan het einde van de tunnel. We begonnen meteen met de behandeling. Ik kreeg twee lange injecties in mijn buik. Het zag er heftiger uit dan het was hoor. Maar fijn was het zeer zeker niet!

Ik moest na drie maanden weer een spuit, en daarna weer na drie maanden. Zo gezegd zo gedaan. Na de tweede spuit was ik erg verdrietig.. het hielp mij namelijk niet helemaal en dit was erg frustrerend.

Ik had nog steeds veel pijn en kon ook nog steeds niks door die pijn. Ook was ik behoorlijk bang dat de derde spuit ook niets zou gaan doen want dan zou ik geopereerd moeten worden en dat wilde ik natuurlijk liever niet.

Steun en toeverlaat

Ik heb erg veel steun gehad van mijn ouders en mijn vrienden, zij hebben mij heel goed geholpen. Door hen werd ik rustig en gemotiveerd om door te gaan!

Na de derde prik leek het alsnog niet beter te worden, op dat moment zakte de moed echt in mijn schoenen. Twee maanden later hebben wij besloten om voor een operatie te gaan.

Zo goed als ACNES vrij!

Maar wacht eens even.. op een gegeven moment werd de pijn steeds minder!

Ik was zo ontzettend blij!

Het enige wat ik aan de prikken had over gehouden was een litteken en een deuk in mijn buik met een rare blauwe en paarse kleur er in, water in mijn ogen echt niet uit zag. Gelukkig is hij wat weggetrokken nu.

Verder  voel ik heel af en toe nog dat er iets heeft gezeten. Ik heb zo'n 1 keer in de week nog wel dat ik voel dat ik acnes heb gehad.

Tips!

Ik wil alle mensen die met onverklaarbare buikpijn zitten,  aanraden om jezelf af te vragen wat je precies voelt. Ga met een voorwerp over je buik heel zachtjes en voel dan of het op één plek heel erg is.

Zo , ja bespreek dit meteen met je huisarts ! Neem niet te snel  alle medicijnen aan/in want veel huisartsen zijn niet bekend met ACNES.

Doordat ik alle medicijnen heb aangenomen van mijn huisarts omdat ik dacht dat hij het wel beter wist, ben ik nu chronisch ziek. Ik  heb gastroparese en daar kom ik helaas nooit meer van af. Het belemmert mij enorm in het dagelijks leven, non stop misselijk, altijd een vol gevoel en veel buikpijn.

Mensen helpen

Toen ik zag dat stichting ACNES was opgericht was ik erg blij maar ook verbaasd. Ik wist niet dat er zoveel mensen waren die hier last van hadden. Het is echt top wat de stichting doet. Ik hoop dat ze veel mensen kunnen helpen !

Verhaal van Jessica
17 maart 2021